Vrouwen in de overgang

Elke vrouw krijgt in haar leven te maken met de overgang. Een onderschat fenomeen waar weinig over gepraat wordt. En dat terwijl de overgang een immense psychologische en lichamelijke impact kan hebben. Bella Donna Retreats laat zien dat er mogelijkheden zijn om de overgang wat gemakkelijker te maken. Samen met experts en gelijkgestemden helpen wij jou om weer in balans te komen met jezelf. Verwacht praktische (en culinaire!) tips voor meer energie en wat je zoal kunt doen tegen opvliegers op het werk.

De overgang: een natuurlijke fase met veel ongemakken

De overgang is een natuurlijke fase in het leven van iedere vrouw. Het is een jarenlang proces waarin de hormoonhuishouding verandert. Tijdens de overgang daalt de hoeveelheid vrouwelijke hormonen (oestrogeen en progesteron) en komt het einde van de voorraad eicellen in zicht. Je kunt het zien als een transitie naar de onvruchtbare periode. Zo’n transitie is niet niks en neemt circa 4 tot wel 10 jaar in beslag. Je lichaam heeft tijd, véél tijd nodig om zich aan de dalende hormoonspiegels aan te passen. De meeste vrouwen raken tussen de leeftijd van 45 en 55 jaar in de overgang. De overgang is officieel pas voorbij als je een jaar lang geen menstruaties meer hebt gehad.

De overgang leidt tot een nieuw hormonaal evenwicht

Hoe weet ik of ik in de overgang ben?

Een kwart van alle vrouwen krijgt tijdens de overgang klachten die het dagelijks leven behoorlijk kunnen verstoren. Andere vrouwen ervaren lichte tot matige klachten en gaan zonder al te veel strubbelingen door deze fase heen. Maar hoe weet je nu of je in de overgang bent? Jouw lichaam zal proberen om een seintje te geven, maar een écht duidelijk, niet te missen startsein van de overgang is er eigenlijk niet. De verandering in de menstruatie is vaak het eerste signaal dat de overgang begint. De menstruatie blijft uit, is onregelmatig of is heftiger dan normaal. Allemaal symptomen die vrouwen wel eens meemaken en te linken zijn aan andere oorzaken als stress en slaaptekort. Bovendien kan het gebruik van de pil de eerste signalen onderdrukken.

Symptomen van de overgang

Tijdens de overgang brengt de hormonale ommezwaai aardig wat veranderingen in het vrouwelijk lichaam teweeg. Zo kunnen de schommelingen in het menstruatiepatroon gepaard gaan met vermoeidheid, nachtelijk transpireren en moodswings. Overgangsverschijnselen zijn van lichamelijke of van emotionele aard. Elk lichaam is uniek en dus ervaart iedere vrouw de overgang op een andere manier. Toch zijn er een heleboel symptomen waar het merendeel van de vrouwen in de overgang last van heeft. De meest voorkomende overgang symptomen zijn:

  • Stemmingswisselingen
  • Opvliegers
  • Nachtzweten
  • Spier- en gewrichtspijn
  • Slecht slapen
  • Concentratieverlies
  • Hoofdpijn
  • Onregelmatig bloedverlies
  • Gewichtstoename

De manifestatie van vage klachten

Overgangsklachten manifesteren zich vaak als ‘vage klachten’. Het is onduidelijk waar de lichamelijke ongemakken of sombere gevoelens vandaan komen en hoe je deze kunt aanpakken. Het multitasken gaat je steeds minder goed af, je hebt minder zin om met vriendinnen af te spreken of om na je werk te borrelen. Je merkt: je energielevel is niet meer wat het geweest is. Je zit niet lekker in je vel, maar het is lastig om de vinger op de wond te leggen.

Door de hormonale veranderingen heb je minder energie en minder behoefte aan prikkels van buitenaf. Daarnaast zorgt de afname van het hormoon progesteron, ook wel bekend als het zorg of zen hormoon, dat je minder drang voelt om zorg te dragen voor je relaties. Indien je je ervan bewust bent dat je in de overgang zit, kun je al deze gevoelens een plek geven.

We zien dat vrouwen met 'niet-typische' overgangsklachten als vermoeidheid, hoofdpijn en obstipatie vaak van het spreekwoordelijke kastje naar de muur worden gestuurd. De huisarts herkent dergelijke klachten niet als symptomen van de overgang waardoor verkeerde conclusies worden getrokken. Nee, de overgang is zeker geen onbewogen periode die geruisloos voorbij gaat. Overgangsverschijnselen kunnen zorgen voor hoge pieken en diepe dalen. Gelukkig zijn er manieren om met meer ups en minder downs door deze periode heen te komen.

Overgangsklachten verminderen? Meld je aan voor onze retreat!

Bella Donna Retraits organiseert speciale retreat weken in Italië voor vrouwen die meer Sparkle in hun leven willen. Dit doen we op de prachtige locatie van La Montagnola Retreat in de regio Lazio, nabij Toscane. Tijdens de retraite week kom je erachter in welke fase van je leven jij zit en of de overgang wellicht de boosdoener is van jouw klachten. Onze retraite zorgt voor vele eye openers. Het mooie is dat wij jou de tools aanreiken om er direct wat aan te doen. Zonder dat het je moeite kost of dat je beseft dat je aan jouw (mentale en fysieke) gezondheid werkt. Samen met experts en gelijkgestemden helpen wij jou om vervelende overgangsklachten te verminderen met voeding, praktische leefstijltips en desgewenst met hormoonsuppletie.

De Women's Rereat van Bella Donna

  • La Montagnola Retreat in Italië
  • 5 tot 6 dagen
  • Kleine groepen van maximaal 10 deelnemers
  • Yoga / lezingen/ kookworkshops
  • Retreat met een wetenschappelijke achtergrond
  • Elke dag een gezonde maaltijd 
  • Prachtig verblijf met zwembad

Lezingen, kookworkshops, yoga & meer

Op het programma van de vrouwenretraite staan lezingen van experts, kookworkshops voor een optimale hormoonbalans, yoga sessies en meer. In de lezingen staat de hormonale disbalans (en de oplossing) centraal. Je hoort wat je kunt doen tegen opvliegers en krijgt meer inzicht in de overgangsverschijnselen die bij jou optreden. We creëren een veilige sfeer waarin ruimte is om open en eerlijk te reflecteren op je leven en nieuwe mogelijkheden verkennen. Naast verdieping is er voldoende ruimte voor ontspanning. Geniet van een goed boek aan het zwembad of ga op pad om de omgeving van Lazio te verkennen.

Deze retraite is voor jou als je:

  • Inzicht en helderheid wil krijgen in jouw overgangsklachten
  • Rust in lichaam en geest wil ervaren
  • De regie over je gezondheid in eigen handen wilt nemen
  • Weer blij wilt zijn met jezelf en jouw lijf
  • Met gelijkgestemden wil werken aan jouw herstel

Bekijk de retraite Meer weten over Bella Donna